Digitaal testament op laten stellen?

Doodgaan? Iets waar we allemaal wel eens aan denken. Sommigen zijn er echter meer mee bezig dan anderen. Misschien ben je een ouder persoon die dit leest en ben je ziek. Voor jou komt misschien doodgaan dichtbij. Maar misschien ben je nog jong en fit. En ben je nog helemaal niet met de dood bezig.
Je hebt het misschien zelf al opgemaakt: je testament. Hierin heb je opgeschreven aan wie je je bezittingen wilt geven als je overlijdt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al je online accounts als je overlijdt? Een digitaal testament opstellen is daarom naast je normale testament erg belangrijk.

Vandaag nog je testament digitaal opstellen?

Je kunt vandaag nog een digitaal testament opstellen! In dit testament kunt je dus aangeven welke accounts je hebt. En daarbij, wat de inloggegevens zijn. Daarbij valt ook te denken aan apps en Google-accounts. Of bijvoorbeeld accounts bij de belastingdienst en de energiemaatschappij (je hebt er meer dan je denkt!) Een ander voorbeeld is Facebook. Je ziet wel eens bij iemand die overleden is dat zijn/haar Facebookprofiel een herdenkingsstatus heeft. Mocht jij dit ook willen kun je dit alvast aangeven in het digitale testament. Je kunt naar de notaris om de wachtwoorden van deze accounts op te laten slaan in een soort kluis. Zodat ze later opgevraagd kunnen worden als je overlijdt.

Iemand machtigen

In je digitale testament kun je iemand machtigen. Hij of zij zal jouw digitale erfenis als jij overleden bent afwikkelen. Denk aan een familielid of vriend. Zo iemand noem je ook wel een digitaal executeur. Het is handig als bij overlijden deze persoon ook weet hoe hij/zij in je mobieltje kan. Je moet eenmalig naar de notaris voor regelingen omtrent het digitale testament. De wachtwoorden van jouw accounts, gecombineerd met een notariële akte, registreert de notaris in het Centraal Testamentenregister. Zodat het netjes opgevraagd kan worden als jij bent overleden. In een wereld waarin alles bijna digitaal is, is een digitaal testament opstellen een must!

Geef een antwoord